Nøtteskrike

notteskrike

Utseende

Vingene er svarte og hvite med et blått felt og svarte tverrbånd. Issen har svarte og hvite fjær som kan reises i en topp når nøtteskrika er opphisset. Nebbet er kraftig og spist. Det brukes til å åpne nøtter og til graving. Nøtteskrika er 35 cm lang, og vekten er 140-190 gram.

Utbredelse

Nøtteskrika lever i den sørlige delen av Norge. Vi kan finne den i skog og mer åpne områder med spredte trær. Om høsten kan den trekke inn mot bebyggelse for å samle hassel- og eikenøtter. Vi kan også se den i potetåkeren.

Mat

Nøtteskrika spiser insektlarver, mark, edderkopper, smågnagere, fugleegg, fugleunger, frø og frukt. Om høsten spiser den nøtter. Nøttene graver den ned til vintermat, og den husker godt hvor de ligger gjemt.

Annet

Redet er flatt og blir bygd høyt oppe i et tre. Redet blir bygt av kvister og plantestengler og fores med tørt gress. De legger egg i mai/juni, og ungene klekkes ut etter 16 - 17 dager. Når den synger høres det ut som langtrukne kææææ-kææææ.

Om oss

Nittedalsporten.no er utviklet og drives på fritiden av  Håkon Røvang.

Sidene er laget for å vise det komplette tilbud som finnes i Nittedal både innen næringsliv, frivillig arbeid, kultur, kirke,  friluftsliv, idrett, barnehager og skoler.

Det fokuseres spesielt sterkt på historisk stoff, friluftsliv og severdigheter i bygda.

Du er her: Hjem Fugler Nøtteskrike