Salamander

salamander liten salamander stor

Utseende

Den store salamanderen er svart eller mørk brun med svarte flekker. Buken er gul eller oransje og svartflekket. Huden er kornet og ru (småvortete).Den lille salamanderen er lysere enn den store salamanderen (brun, grå, olivenbrun). Undersiden er også her gul eller oransje, med svarte flekker eller prikker. Huden er relativt glatt. Salamanderne kan bli 7-8 år gamle.

Utbredelse

Den store salamanderen er en truet dyreart, og finnes på Østlandet, i Hordalandsområdet og i Trøndelag. Den lille salamanderen er en sårbar dyreart som finnes på Østlandet, Sørlandet, Rogaland/Hordaland, Trøndelag og nord til Mosjøen. De lever i dammer og små tjern. Mange av de grunne dammene "bunnfryser" om vinteren, men det er likevel et tynt gjørmelag på bunnen. Her nedsetter dyrene den kroppslige aktiviteten slik at de greier overvintringen med minimal tilførsel av oksygen.

Mat

Salamanderne spiser insekter, snegler, mark, fluer ol.

Annet

Eggene blir lagt enkeltvis, evt. 2-3 i rekke, på undersiden av blader, og er svært vanskelig å få øye på. Eggene hos stor salamander er grønnlige i fargen, mens eggene hos liten salamander er brunlige. Du finner liten salamander i Nittedal, næmere bestemt i Lille Vassøytjern og Lille Morttjern.

Vi anbefaler et besøk i Salamanderparken i Holum Skog!

DSC07524

Om oss

Nittedalsporten.no er utviklet og drives på fritiden av  Håkon Røvang.

Sidene er laget for å vise det komplette tilbud som finnes i Nittedal både innen næringsliv, frivillig arbeid, kultur, kirke,  friluftsliv, idrett, barnehager og skoler.

Det fokuseres spesielt sterkt på historisk stoff, friluftsliv og severdigheter i bygda.

Du er her: Hjem Dyr i marka Salamander