Rådyr

raadyrkalv

Utseende

Rådyret er Norges minste hjortedyr, og finnes over det meste av landet. Rådyret kom først til Norge for 100 år siden, men har blitt mer og mer vanlig siden. Det er et lite, vakkert hjortedyr og det veier ca. 18-30 kg. Rådyret har spinkle ben og spisse klover. Om sommeren er pelsen hos rådyret rødbrun og om vinteren gråbrun. Rådyrbukkene har et enkelt gevir.

Utbredelse

Rådyret liker seg i tett granskog og mye blandingsskog. Det bygger ikke bosted, men sover der det passer. Ungene blir også født ute i "det fri".

Mat

Rådyret spiser gress, urter, løv og bær. Korn fra åkeren og hagevekster liker den også godt. Om vinteren spiser rådyret mest blåbærlyng, røsslyng og kvister fra løvtre. Er det snø sparker den seg ned til lyngen under.

Annet

Mye snø er ikke bra for rådyret, fordi den har så spinkle ben og spisse klovar som går gjennom snøen. I harde vintre dør mange rådyr.

raadyrkalv2

Om oss

Nittedalsporten.no er utviklet og drives på fritiden av  Håkon Røvang.

Sidene er laget for å vise det komplette tilbud som finnes i Nittedal både innen næringsliv, frivillig arbeid, kultur, kirke,  friluftsliv, idrett, barnehager og skoler.

Det fokuseres spesielt sterkt på historisk stoff, friluftsliv og severdigheter i bygda.

Du er her: Hjem Dyr i marka Rådyr