Elg

 elg-stor

Utseende

”Skogens konge” blir den kalt, og det er ikke uten grunn. Elgen er det største landpattedyret i Norge. Oksene i Norge veier 300-500 kg. Den har kort kropp på høye ben, gråbrun pels og lang mule. Elgoksen har gevir som den mister hver vinter. Den får nytt neste sommer. Elgkua har ikke gevir.

 

Utbredelse

Det finnes elg over det meste av landet. Elgen holder stort sett til i barskog med løvtrær, i fjellbjørkeskog og på hogstflater. Elgen har ikke noe fast bosted. Elgen har problem med å ta seg frem i dyp snø. Da er det enklere å gå langs jernbaneskinner eller på veiene. Hvert år blir mange elger påkjørt og drept av tog eller bil.

Mat

Elgen er plantespiser. Om sommeren spiser elgen gress, andre grønne planter og blader fra trærne. Om vinteren spiser den bark, kvister og skudd. Den er veldig glad i furuskudd, og kan derfor gjøre stor skade på plantefelt med furu, fordi den spiser opp de unge trærne. En voksen elg kan få i seg flere kilo planter bare på en dag.

Annet

Elgkua får en eller to kalver om våren. De nyføtte elgkalvene reiser seg opp etter bare noen få timer. De er litt ustø, men lærer seg fort å gå. Etter noen døgn kan de både hoppe og løpe. De får melk fra moren til langt utpå høsten.

Elg Elg

Om oss

Nittedalsporten.no er utviklet og drives på fritiden av  Håkon Røvang.

Sidene er laget for å vise det komplette tilbud som finnes i Nittedal både innen næringsliv, frivillig arbeid, kultur, kirke,  friluftsliv, idrett, barnehager og skoler.

Det fokuseres spesielt sterkt på historisk stoff, friluftsliv og severdigheter i bygda.

Du er her: Hjem Dyr i marka Elgen