salamander1

På Holum Skog finnes landets eneste Salamanderpark!

Salamanderparken er resultatet av et samarbeid mellom Naturformidlingen van der Kooij, Nittedal kommune, Würth, og Holumskogen skole. Parkens formål er å bevare salamanderne, opplyse befolkningen og skape en arena for læring tilrettelagt rullestolbrukere.

Salamanderne lever i Lille Morttjern som ligger midt i industriområdet. I tillegg til Salamandere har man også hengt opp en rekke kasser i trærne for å ta vare på flaggermusene i området. Kasser henger i området rundt både Lille og Store Morttjern.

Parken ble åpnet i 2013 av daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen. 

salamander2

Kilde: Nittedal kommune

Les mer på Nittedal Kommunes nettside:

https://www.nittedal.kommune.no/holumskogen-skole/salamanderparken/

salamander4

salamander3

salamander5

salamander6

ungdommene1  ungdommene2

Utenfor blokkenne i Heggeveien i Søndre Nittedal står en flott liten skulptur som heter "Ungdommene".

De er laget av den anerkjente billedhuggeren og billedkunstneren Ada Madssen (født 1917) som døde i 2009.

Hun var utdannet under Per Krohg i årene 1935 til 1937 og deretter fra Statens Kunstakademi under Wilhelm Rasmussen og Axel Revold i årene 1938 til 1940.
Blant hennes arbeider er de mest kjente Dronning Maud i Dronningsparken (1959), statuen av Camilla Collett på Eidsvoll (1977) og monumentet over Harriet Backer og Agathe Backer-Grøndahl i Holmestrand (1982).
Ada Madsen ble i oktober 2007 ridder 1. klasse av St. Olavs Orden.

Kilde: Wikipedia

http://nkl.snl.no/Ada_Madssen

ungdommene3

 

oktober2003020

På kirkegården skrått bak Hakadal Kirke står en minnesstein som ble reist i 1986 til minne om svenske soldater som falt ved Bjørgeseter i 1716.

Minnesmerket er reist som et samarbeid mellom vennskaps-kommunen Håbo i Sverige og Nittedal kommune. Teksten på plaketten er kun en muntlig overføring, og stemmer ikke helt med de faktiske forholdene.

Les mer om den spennende historien her...

oktober2003021

 

statue-li-skole

Ved hovedinngangen til Li skole står en flott bronsestatue som heter Peer Gynt og som ble laget i 1976.

Kunstneren som har laget den heter Nina Sundbye som er en en anerkjent billedhugger.

Nina Sundbye henter helst motiver fra fiksjonens verden, fra teater, myter og eventyr, men gjenskaper gjerne skikkelsene etter levende modell. Således har skuespilleren Svein Sturla Hungnes vært utgangspunkt for blant annet Peer Gynt, som er laget i flere varianter.

De andre står på UiO, Bygdøy skole i Oslo og Norges ambassade i Reykjavík, Island. 

 

Lisztes  Lisztes2

Foran hovedinngangen til MS-senteret i Hakadal står en fin bronsestatue laget som kalles "Over vannet" som er laget i 1993.

Det er den kjente kunstneren Istvan Lisztes som har laget den. Her er mer inforamsjon om kunstneren:

István Lisztes (født 8. april 1942) i Ungarn er kunstner og billedhugger, bosatt i Norge siden 1977. Han var professor i figurativ skulptur ved Statens kunstakademi i Oslo i perioden 1996-2002.

Lisztes er utdannet i skulptur ved Kunstakademiet Budapest 1962-1969, samt i filosofisk estetikk ved Universitetet i Budapest 1971-1973. Han er gift med kollegaen Wenche Gulbransen.

Lisztes' figurative skulptur i tre eller stein gjengir ofte menneskekroppen i et strengt, hieratisk formspråk, som f.eks. Dialog (1986, Museet for samtidskunst, Oslo). Sammen med sin kone, billedhuggeren Wenche Gulbransen, har han utført medaljer. Fikk 1994 førstepremie for sitt forslag til utsmykning (ved hovedinngangen) av det nye Rikshospitalet i Oslo med De tre gratier.

 

Kikder: Wikipedia, SNL

 

Lisztes4

Om oss

Nittedalsporten.no er utviklet og drives på fritiden av  Håkon Røvang.

Sidene er laget for å vise det komplette tilbud som finnes i Nittedal både innen næringsliv, frivillig arbeid, kultur, kirke,  friluftsliv, idrett, barnehager og skoler.

Det fokuseres spesielt sterkt på historisk stoff, friluftsliv og severdigheter i bygda.

Du er her: Hjem Bølereika Severdigheter