Gråspurv

graasporv

Utseende

Hannen har grå hette, rødbrun nakke, gråhvite kinn og stor, svart strupeflekk. Hunnen er brunspraglet over og lys under. Lengden er fra 14 til 18 cm, og vekten er mellom 25 og 40 gram.

Utbredelse

Gråspurven er en av de best kjente fuglene i verden. I Norge finern vi den over hele landet. Gråspurven holder til i bebygde strøk. Der det er mennesker, er også gråspurven. Den samles ofte i flokker i busker. Hageeiere kan bli plaget fordi gråspurven ofte napper av kronbladene på blomster. Den er ekstra glad i gule blomster. Ellers er gråspurven en selskapelig fugl. Den er uredd, men samtidig vaktsom.

Mat

Gråspurven er utrolig tilpasningsdyktig når det gjelder å skaffe seg mat. Den kan spise rester fra menneskene (brødsmuler, peanøtter, frukt, frø eller korn). Den spiser også knopper, blomster og bær. Om vinteren er den en hyppig gjest på fuglebrettet.

Annet

Du kan høre dens kvitrende stemme året rundt. Gråspurven legger 3- 7 egg. Det er vanlig at den får 2-4 kull på en sommer. Under gode forhold har en sett at gråspurven kan få opptil 7 kull.

Om oss

Nittedalsporten.no er utviklet og drives på fritiden av  Håkon Røvang.

Sidene er laget for å vise det komplette tilbud som finnes i Nittedal både innen næringsliv, frivillig arbeid, kultur, kirke,  friluftsliv, idrett, barnehager og skoler.

Det fokuseres spesielt sterkt på historisk stoff, friluftsliv og severdigheter i bygda.

Du er her: Hjem Fugler Gråspurv