Pinnsvin

pinnsvin

Piggsvin eller pinnsvin, også kalt europeisk piggsvin, Erinaceus europaeus, art i piggsvinfamilien. Kroppens overside er dekket av om lag 6000 kraftige 20–25 mm lange, mørkebrune pigger, gulaktige ved basis og i spissen. Ansikt, ben og bukside er kledd med stive hår. Det har en mørk flekk på brystet, og snuten er uttrukket. Kroppslengde 20–30 cm, hale 15–40 mm og vekt 325–1200 g. 1–2 kull i året, 2–10 unger i hvert. Levetid 8–10 år.

Utbredelse
Forekommer i skog og kulturlandskap, fra kysten og opp mot skoggrensen. Utbredt over store deler av det vestlige og sentrale Europa. I Norge befinner pinnsvinet seg på nordgrensen av sitt utbredelsesområde. Flere steder er det satt ut av mennesker. Forekommer hovedsakelig langs kysten, fra området rundt Oslofjorden til like nord for Bodø i Nordland. Det er tettest bestand i lavlandet.

Mat
Piggsvinene er nattdyr som lever av insekter, meitemark, snegler, egg og fugleunger, mus, frosk og slanger.

Annet
Når de må forsvare seg, trekker de sammen muskellaget som dekker ryggen; piggene reiser seg og stritter til alle kanter. Muskellaget kan trekkes nedover og snurpes sammen slik at mesteparten av dyret dekkes av piggene. Lager seg hi om høsten og går i dvale om vinteren.

DSC 0020

Kilde: Store Norske Leksikon
https://snl.no/

Om oss

Nittedalsporten.no er utviklet og drives på fritiden av  Håkon Røvang.

Sidene er laget for å vise det komplette tilbud som finnes i Nittedal både innen næringsliv, frivillig arbeid, kultur, kirke,  friluftsliv, idrett, barnehager og skoler.

Det fokuseres spesielt sterkt på historisk stoff, friluftsliv og severdigheter i bygda.

Du er her: Hjem Dyr i marka Pinnsvin