Hare

DSC 0069

hare

Utseende

Haren veier  2,5-5 kg og kan bli opptil 60 cm lang. Bakbenene er lange og kraftige, halen er kort. Haren har lange ører og hører godt. Den har lange bakben og hopper når den skal røre seg. Det er nesten umulig å få øye på haren fordi den går i ett med naturen, den har kamuflasjefarge. Haren er gråbrun med hvit underside om sommeren, og hvit om vinteren. 

Utbredelse

Haren trives i all slags terreng, men best der det er kupert med gressletter, løvtre og kratt. Den lever enslig uten egentlig familieliv, og lagar ikke noe skikkelig bosted for seg og ungune. De bor under trær i skogen. Den er aktiv om natten, og holder seg i ro om dagen. Selv om haren er et av de vanligste dyrene som finnes i Norge, er den sjelden å se. Det er fordi den er så redd og sky av seg. En hare kan bli 10-15 år, men den blir ofte bytte for rovdyr og jegere før det.

Mat

Haren spiser gress, lyng, grønne planter, kvister, bark og skudd av forskjellige løvvtrær. Du kan tydelig se spor etter hvor haren har beitet. Den kapper kvister over som om de skulle vært skåret med kniv med de skarpe tennene sine.

Annet

Haren føder 2-8 unger mellom mars og mai måned. De får oftest to kull i året. Når ungene blir født har de pels og øyne og kan hoppe. Allerede etter en uke forlater moren ungene, og de må klare seg selv. Når haren blir skremt, trykker den seg mot bakken. Blir den redd og rømmer unna løper den i ring og kommer stadig tilbake til stedet den ble jaget opp. Rovdyr som er fiender for haren er rev, ulv og gaupe.

harespor-1

Om oss

Nittedalsporten.no er utviklet og drives på fritiden av  Håkon Røvang.

Sidene er laget for å vise det komplette tilbud som finnes i Nittedal både innen næringsliv, frivillig arbeid, kultur, kirke,  friluftsliv, idrett, barnehager og skoler.

Det fokuseres spesielt sterkt på historisk stoff, friluftsliv og severdigheter i bygda.

Du er her: Hjem Dyr i marka Hare